• WE-Shares-First-Prize-for-Danish-Psychiatric-Hospital.-1jpg
  • WE-Shares-First-Prize-for-Danish-Psychiatric-Hospital.-2
  • WE-Shares-First-Prize-for-Danish-Psychiatric-Hospital.-3
  • WE-Shares-First-Prize-for-Danish-Psychiatric-Hospital.-4
  • WE-Shares-First-Prize-for-Danish-Psychiatric-Hospital.-5
  • WE-Shares-First-Prize-for-Danish-Psychiatric-Hospital.-6
  • WE-Shares-First-Prize-for-Danish-Psychiatric-Hospital.-7
1 /

WE Shares First Prize for Danish Psychiatric Hospital

Stereotypowa wizja szpitala psychiatrycznego legła w gruzach po prezentacji zwycięskiego projektu, autorstwa WE Architecture, dla ośrodka w duńskim Ballerup. Powstające tam centrum psychiatryczne będzie składało się z czterech, połączynych budynków. Na pierwszy rzut oka przypominają one małą wioskę ze spadzistymi dachami, jednak sam projekt architektoniczny jest bardzo nowoczesny. Przestronne i przeszklone pomieszczenia zapewniają dużo naturalnego światła, a użyte we wnętrzach drewno, jasne kolory i otoczenie natury pomagają wytworzyć ciepłą, pozytywną atmosferę miejsca. Centrum zaprojektowano w sposób przyjazny zarówno dla środowiska, jak i jego przyszłych użytkowników i rodzin.

Tags: ,